Nalazite se u > Kutak za roditelje
Što je stvarno djeci potrebno? Što je stvarno djeci potrebno?

SPISAK STVARI KOJE DJECI ZAISTA NISU POTREBNE:

– Zaista im ne treba 200 igračaka koje svijetle, sviraju i troše baterije...

– Ne trebaju im ni najnoviji mobilni telefoni samo zato što ih drugi imaju

– Definitivno im nisu potrebne brendirane krpice u svim mogućim bojama iz francuskih dućana u kojima „Dobar dan” košta sto eura

– Nisu im potrebne ni skupe „izvanškolske aktivnosti”: jahanje, skijanje, tenis… svakoga dana poslije škole

SPISAK ONOGA ŠTO JE DJECI ZAISTA POTREBNO:

– Podrška i ljubav. Razumijevanje za prolivenu čašu soka umjesto prigovora, razgovori o malim i običnim stvarima svaki dan, a ne samo razgovori o onome što se od djeteta očekuje. Zajednički obroci, šetnje… Ljekovite riječi „Volim te”.

– Igračke obične i jednostavne: lego kocke, papir i bojice, lutke uz poticaj da koriste maštu i igraju se sa svime što im je na dohvat ruke. Kutija za jaja će im biti posebno zanimljiva ili tuljci od papirnatih ubrusa. Kada skupe svoju kolekciju jednostavnih stvari, osigurajte im mjesto gdje će ih čuvati. Kartonska kutija može biti idealna za čuvanje dugmadi, kamenčića, sitnog novca, školjaka, markica…

– Odjeća za slobodno vrijeme. Potrebne su im stvari koje mogu obući u posebnim prilikama ali i odjeća koju mogu isprljati, odjeća za slobodno vrijeme.

- Vrijeme s roditeljima i rođacima. Potrebna im je igra u parku, odlazak u zoološki; odlazak na selo ili u grad za one koji žive na selu; posjet muzeju, obilazak fontane i odlazak na plivanje; susret s prirodom; maženje od strane roditelja, djedova i baka…, škakljanje, šala i potrebno im je okruženje različitih ljudi svih životnih dobi.

– Treba im omogućiti da postavljaju pitanja, ali im je potrebno i pokazati kako će sami naći odgovor u knjigama, u razgovorima, promatranjem ili na internetu. Korisno je da čuju “Ne znam, pronađimo odgovor zajedno”, ili  “Drago mi je što si me baš to pitao”. Igrajte s njima razne uloge. Postavljajte im pitanja tipa “Koja bi životinja volio biti?”, ili “Koja ti je najdraža boja?”.

– Treba im omogućiti da istražuju. Treba ih pustiti da se penju visoko, da plivaju, da buše stvari drvenim štapom i podižu kamenje; da jašu konja ili voze bicikl, iako će ih to možda uplašiti na početku. Neka budu izvan vašeg vidokruga dio dana i neka sami rješavaju svoje male konflikte. Neka trče dok se posve ne umore.

– Potreban im je san. Potrebno je ići na spavanje na vrijeme, kako bi bili odmorni za sutrašnji dan. Potrebno je da provode vrijeme ne gledajući u ekran. Možda će poželjeti razapeti šator i spavati pod zvijezdama. Potrebni su im i trenuci tišine kako bi čuli vlastite misli, ali i buka, uz bubnjeve, marširanje i pjesmu.

– Knjige i roditelji koji će im čitati. Potrebna su im i druga djeca kojima će oni čitati. Potrebne su im knjige kojima će se diviti i one koje će ih nasmijati. Potrebni su im stihovi, koje će ponavljati u sebi. Djeci su potrebne karakterne osobe koje žive u nekim zajednicama, povijesne osobe koje inspiriraju. Potrebni su im heroji kojima će se diviti i gubitnici koje će žaliti.

Dakle, postoji samo nekoliko stvari koje su djeci potrebne i one uglavnom nisu skupe. Za njih je potrebno samo naše vrijeme i naša podrška da se dijete osjeća sigurno i voljeno.


izvor: livingunabridged.com
Medijska pismenost O medijima u slikovnicama i priručnicima, ideje i savjeti ...
Uz Dan očeva Nezamjenjivi ste ...