Nalazite se u > Kutak za roditelje
Kakvi su moji roditeljski postupci Kakvi su moji roditeljski postupci

USKLAĐENOST RODITELJSKIH POSTUPAKA

Nekad se mislilo da se životno razdoblje do treće godine ne “pamti” a danas znamo da dojmovi i iskustva koja se prožive u toj dobi ostaju zauvijek. Na temelju iskustva stečena upravo u prve tri godine života, dijete će poslije graditi svoje odnose s drugima i sa samim sobom.
Iznimno je važno za roditelje naučiti kako pravilno postavljati granice i graditi zdravi autoritet. Pod pojmom zdravog autoriteta podrazumijeva se odnos pun ljubavi,prihvaćanja i međusobne potpore ali s jasno određenim pravilima ponašanja. Roditelji se ne smiju dovesti u položaj da dijete njima manipulira, što je vrlo čest slučaj. Često smo svjedoci roditeljske nedosljednosti u odnosu prema djetetu kad mu je potrebno nešto izričito zabraniti. U trenutku kad opravdano “ne”, zbog nesigurnosti i popustljivosti prelazi u prešućeno “da”, započinje obratni proces u kojemu dijete preuzima ulogu autoriteta. Ovo se najčešće događa roditeljima koji su i  sami nesigurni, koji se kolebaju u životnim odlukama i nemaju definirane vrijednosti.
Bez obzira na to što je izričito “ne” često povezano s dječjim plačem, bijesom i burnim reakcijama, na tome treba ustrajati, jer će u suprotnom, dijete popuštanje povezati s takvom reakcijom i koristiti se time u svakoj prigodi. Djeca će često testirati granice roditeljske izdržljivosti, ali to je postupak učenja i prilagodbe svijetu u kojem ona moraju naučiti koji su obrasci ponašanja prihvatljivi a koji nisu.
Također je od velike važnosti da oba roditelja postupaju jednako i s istom dozom autoriteta, odnosno da jedan ne popušta tamo gdje je drugi odredio granice, jer je stalnost ovih elemenata u izravnoj vezi s osjećajem sigurnosti koje dijete razvija unutar obitelji.
Teoretski je lako govoriti o odgoju sve do onoga trenutka kad je to potrebno primijeniti u praksi. Posebno je teško primjenjivati teoriju koja se uglavnom odnosi na standardne situacije jer je svako dijete različito i često je potrebno kombinirati različite pristupe. Bez obzira na odgojne metode koje vam se čine najprihvatljivijim, važno je znati da se autoritet ne gradi preko noći i da istinski odgoj nužno znači odvojiti vrijeme koje će biti kvalitetno provedeno s djetetom, koje će roditelju omogućiti bolje upoznavanje s osobom koja se upravo izgrađuje.

Kateheze za obitelji Važnost obitelji ...
Uz Dan očeva Nezamjenjivi ste ...
Za tate, mame, djecu... Birajmo što ćemo gledati ...